Sentințe de rezonanță



Frauda Bancară

 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: 2015

Delapidare a averii străine, în proporții deosebit de mari și în interesul unui grup criminal organizat - 10 ani de închisoare

Subiecți:

Fostul Președinte interimar al SA „Banca de Economii”


Sentința pronunțată:

Prin sentința din 29 ianuarie 2024, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunii de delapidare a averii străine în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 10 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în domeniul financiar bancar pe un termen de 5 ani.

Totodată, a fost admisă acțiunea civilă și dispusă încasarea din contul condamnatului în beneficiul SA „Banca de Economii”, în proces de lichidare, prejudiciul material în sumă de 100 milioane dolari SUA, convertiți în moneda națională cu aplicarea cursului oficial al leului moldovenesc valabil la data executării sentinței, fiind menținut sechestrul pe ½ din bunurile ce aparțin condamnatului în valoare de aproximativ 4 milioane MDL, în vederea garantării recuperării prejudiciului.


Fabula:

În perioada iulie 2013 – septembrie 2014, deținând funcția de președinte interimar al SA „Banca de Economii”, fiind membru grupului criminal și acționând în interesele acestui grup, având atribuții de organizare a activității băncii și de asigurare a utilizării raționale a fondurilor financiare ale Băncii de Economii SA, a falsificat 7 ordine SWIFT – (ordine de plată efectuat prin sistemul internațional de plăți) și, fiind coautor, a sustras din instituția financiară, mijloace bănești în sumă de 100 milioane dolari SUA.


Expediat în judecată:

martie 2021,  Judecătoria Chișinău s. Buiucani, Judecători Ana Cucerescu, Petru Păun și Liudmila Beșliu

anul 2015
Pornire urmărire penală
martie 2021
Expediat în judecată
ianuarie 2024
Sentința pronunțată
 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: decembrie 2014

Escrocherie și spălare de bani – 15 ani închisoare și repararea prejudiciului ce depășește 5,2 miliarde lei

Subiecți:

Ilan Șor, fost deputat


Sentința pronunțată:

Prin decizia din 13 aprilie 2023, Curtea de Apel Chișinău l-a recunoscut culpabil pe Ilan Șor în comiterea escrocheriei (art. 190 alin. (5) din Codul penal) și spălării de bani (art. 243 alin. (3) din Codul penal), și i-a stabilit pedeapsa definitivă de 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani. Inclusiv, acțiunea civilă a BEM a fost admisă integral, cu încasarea acesteia în mărime de 5.291.708.829 lei din contul lui Ilan Șor.


Fabula:

Fiind ales în funcţia de membru al Consiliului „Băncii de Economii” SA (BEM), Ilan Șor, având intenţia de a sustrage mijloacele financiare de la BEM prin companiile create fictiv de către acesta, precum şi transferarea acestor mijloace financiare pe care ştia că, le-a obţinut ilicit în vederea tăinuirii şi deghizării originii ilicite ale acestora, în vederea sustragerii de la consecințele juridice ale acţiunilor infracţionale, a comis infracţiunile de escrocherie şi spălare de bani.


Expediat în judecată:

august 2016

  • în instanţa de apel din data 25/08/2021 – 13/04/2023, Curtea de Apel Chișinău, Judecători I.Bulhac, S.Gîrbu, M.Juganari
decembrie 2014
Pornire urmărire penală
august 2016
Expediat în judecată
iunie 2017
Sentința pronunțată
aprilie 2023
Decizia Curții de apel pronunțată

Corupția din justiție – subiecți speciali

 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: septembrie 2016

Pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii (în dosarul „Laundromat”) - ex-judecător recunoscut vinovat

Subiecți:

Ex-judecător 


Sentința pronunțată:

La 28 iunie 2024, Judecătoria Chișinău sediul Buiucani, a recunoscut vinovat ex-judecătorul de comiterea a două capete de acuzare prevăzute la art. 307 alin.(1) din Codul penal - pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii în cadrul dosarului penal „Laundromat”, însă a fost liberat de pedeapsă penală în legătură cu survenirea prescripției tragerii la răspundere penală.



Expediat în judecată:

februarie 2017

septembrie 2016
Pornită urmărirea penală
februarie 2017
Expediată în judecată
iunie 2024
Sentința pronunțată
 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: septembrie 2016

Pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii (în dosarul „Laundromat”) - judecător recunoscut vinovat

Subiecți:

judecător


Sentința pronunțată:

Deși termenul prescripției tragerii la răspundere penală a expirat încă în anul 2017, prin sentința din 03 aprilie 2024, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunii de pronunțare cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii, însă, acesta a fost liberat de răspunderea penală. 


Fabula:

Potrivit materialelor, în anul 2011, inculpatul, în exercitarea funcției sale de judecător, a emis o hotărâre contrară legii, într-un caz civil, la cererea unei companii cu sediul în Noua Zeelandă, privind încasarea datoriei în sumă de 200 mil. dolari SUA, în mod solidar, de la o companie din Marea Britanie și două companii din Federația Rusă, precum și o persoană fizică cu domiciliul în Republica Moldova. 

Judecătorul a emis și eliberat ordonanța judecătorească prin care a dispus încasarea datoriei în sumă de 200.000.000 dolari SUA, în beneficiul creditorului – companiei străine/nerezidente cu sediul în Zoua Zeelandă, în ciuda lipsei actelor juridice valabile care să ateste împuternicirile reprezentantului creditorului. De asemenea, judecătorul a ignorat faptul că și restul documentelor anexate la dosar, nu erau autentificate corespunzător, precum și nici legalizate, astfel inculpatul la pronunțarea hotărârii judecătorești  ignorând franc procedurile legale. 

Acea hotâtâre judecătorească emisă de inculpat la la 22 iulie 2011 în cauza civilă, a avut consecințe financiare considerabile (200.000.000 dolari SUA constituind la data săvârșirii faptei, potrivit cursului oficial de schimb stabilit de Banca Națională a Moldovei, echivalentul a 2.316.060.000 lei MDL), în rezultat, actul judecătoresc emis de inculpat fiind transmis unui executor judecătoresc, care în perioada iulie 2011 - februarie 2012, a încasat forțat mijloace bănești în sumă totală de 5.563.022.956 ruble rusești de pe conturile corespondente ale băncilor din Federația Rusă deschise la BC ”Moldinconbank”, ulterior mijloacele financiare fiind convertite și transferate pe conturile companiei din Noua Zeelandă, ca urmare, fiind afectată imaginea justiției din Republica Moldova pe plan internaţional, cât și adusă atingere încrederii în instanţele de judecată la nivel naţional, astfel fiind discreditată înalta funcţie de judecător.

Urmărirea penală a durat aproximativ 4 luni, iar judecarea acesteia a durat 7 ani, ultimul fapt datorându-se în mare parte multiplelor cereri de recuzare înaintate de partea apărării și, ca urmare, redistribuirii dosarului cu înlocuirea etapizată a majorității magistraților ce făceau parte din completul de judecată la examinarea cauzei  penale, fapt ce a generat reluarea judecării cauzei de la început (conform art. 31 CPP). Cauza s-a aflat în examinare în prima instanță de la data de 24 iunie 2017, iar în prezentul complet de la data de 09 martie 2023 până la 03 aprilie 2024, fiind examinat în procedură generală, inculpatul nerecunoscându-și vinovăția de comiterea faptei incriminate. 

Astfel, deși termenul prescripției tragerii la răspundere penală a expirat încă în anul 2017, prin sentința din 03 aprilie 2024, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunii de pronunțare cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii, însă, acesta a fost liberat de răspunderea penală. 

Chiar dacă ex-judecătorul a fost liberat de răspundere penală, constatarea unei infracțiuni este o decizie importantă pentru investigația în dosarul ,,Laundromat”, stabilind astfel potențiale infracțiuni predicate pentru spălarea de bani care a urmat ca rezultat al acestei hotărâri judecătorești contrare legii. Decizia instanței de a recunoaște vinovați inculpații au consecințe semnificative atât în dosarul național cât și în investigațiile internaționale referitor la această schemă complexă, care a spălat peste 22 miliarde de dolari SUA prin sistemul bancar și judiciar din Republica Moldova.


Expediat în judecată:

februarie 2017

septembrie 2016
Pornire urmărire penală
februarie 2017
Expediată în judecată
aprilie 2024
Sentința pronunțată
 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: februarie 2022

Delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari - 9 ani și 6 luni de închisoare

Subiecți:

Ex-executor judecătoresc


Sentința pronunțată:

Instanța a recunoscut inculpatul vinovat de comiterea escrocheriei în proporții deosebit de mari, condamnându-l la 9 ani și 6 luni de închisoare, cu privarea de dreptul de a deține funcția de executor judecătoresc pe un termen de 5 ani.

Totodată, s-a dispus  încasarea de la inculpat în beneficiul întreprinderii de stat, cu titlu de prejudiciu material cauzat prin infracțiune a mijloacelor bănești în sumă de 1 687 846,22 lei, iar pentru a asigura  compensarea prejudiciului cauzat, a fost menținut sechestrul aplicat asupra bunurilor inculpatului în valoare totală de aproximativ 200 000 lei.


Fabula:

Executorul judecătoresc, gestionând procedura de executare privind încasarea de la o entitate economică privată în beneficiul unei întreprinderi de stat a unei datorii de 2 363 850 lei, a recepționat mijloace bănești în valoare totală de 2 465 719,31 lei de la entitatea economică privată. Totuși, acesta a transferat în contul special al întreprinderii de stat doar suma de 676 003,78 lei, reținând pentru sine diferența de 1 687 846,22 lei, pe care a extras-o în numerar și a folosit-o ulterior în interes personal.


Expediat în judecată:

august 2023

februarie 2022
Pornită urmărirea penală
august 2023
Expediată în judecată
iulie 2024
Sentința pronunțată
 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: noiembrie 2016

Pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii (în dosarul „Laundromat”) - ex-judecător recunoscut vinovat

Subiecți:

Ex-judecător 



Fabula:

În anul 2011, Gheorghe Marchitan, în exercitarea funcției sale de judecător, a emis o hotărâre contrară legii, într-un caz civil, la cererea unei companii cu sediul în Marea Britanie, privind încasarea datoriei în sumă de 200 milioane dolari SUA, în mod solidar, de la o altă companie din Marea Britanie și fidejusorii săi - o persoană fizică cu domiciliul în Republica Moldova și două companii din Federația Rusă.

Judecătorul a emis și eliberat ordonanța judecătorească prin care a dispus încasarea datoriei în sumă de 200 milioane dolari SUA, în beneficiul creditorului – companiei străine/nerezidente cu sediul în Marea Britanie, în ciuda lipsei actelor juridice valabile care să ateste împuternicirile reprezentantului creditorului. De asemenea, judecătorul a ignorat faptul că și restul documentelor anexate la dosar, nu erau autentificate corespunzător, precum și nici legalizate, astfel inculpatul la pronunțarea hotărârii judecătorești ignorând procedurile legale. 

Acea ordonanță judecătorească emisă de inculpat la 11 martie 2011 în cauza civilă, a avut consecințe financiare considerabile (200.000.000 dolari SUA), fiind transmisă unui executor judecătoresc, care a încasat forțat sume mari de bani din conturile bancare din Federația Rusă în folosul ,,creditorului”, prejudiciind imaginea justiției din Republica Moldova și încrederea în instanțele de judecată, atât intern, cât și internațional.


Expediat în judecată:

Prima instanță - februarie 2017, Judecătoria Chișinău sediul Centru, Judecător Livia Mitrofan

Curtea de Apel Chișinău - decembrie 2022, Judecători Oxana Robu, Silvia Gîrbu și Stelian Teleucă

noiembrie 2016
Pornire urmărire penală
februarie 2017
Expediat în judecată
septembrie 2022
Sentința pronunțată
decembrie 2022
Examinarea apelului la Curtea de Apel Chișinău
mai 2024
Decizia Curții de Apel
 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: februarie 2016

Corupere pasivă - 10 ani închisoare și amendă de 200 000 lei

Subiecți:

judecător în cadrul Judecătoriei Drochia


Sentința pronunțată:

Prin decizia colegiului penal al Curții de Apel Bălți din 30 aprilie 2024, apelurile avocatului și inculpatului au fost respinse și admis apelul acuzatorului de stat și casată parțial sentința Judecătoriei Soroca, sediul Central din 26 ianuarie 2018, cu pronunțarea unei noi hotărâri prin care judecătorului condamnat i-a fost stabilită pedeapsa sub formă de 10 ani închisoare, cu amendă în mărime de 200 000  lei și cu privarea de a ocupa funcții publice și de demnitate publică timp de 10 ani.


Fabula:

Potrivit materialelor, la începutul lunii aprilie 2010, judecătorul a acordat petiționarei o consultație privată referitoare la căile şi modul de revendicare în instanță a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ce constituia obiectul unui litigiu dintre ea şi concubinul său.

În cadrul acestei discuții judecătorul i-a comunicat că o va ajuta să-şi recupereze casa şi va aranja modalitatea prin care dosarul civil să-i fie repartizat lui, urmând ca detaliile să le discute ulterior. Tot atunci, acesta a pretins şi a primit de la femeie 200 de euro „pentru consultație”. La scurt timp, în cadrul următoarei întâlniri, magistratul i-a comunicat petiționare că va examina cazul şi va adopta o hotărâre în favoarea ei, în schimbul sumei de 6200 de euro. În aprilie 2014, femeia a transferat, din Italia, pe numele magistratului, suma integrală solicitată, pe care ultimul a ridicat-o şi a primit-o de la o instituție bancară.

februarie 2016
Pornire urmărire penală
mai 2016-ianuarie 2018
Judecarea în instanța de fond
februarie 2018-aprilie 2019
Judecarea în instanţa de apel
mai 2019-ianuarie 2020
Judecarea în instanţa de recurs
martie 2020-aprilie 2024
Judecarea în instanţa de apel
 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: ianuarie 2015

Corupere pasivă - 7 ani închisoare și amendă de 160 000 lei

Subiecți:

judecător din cadrul Judecătoriei Anenii Noi


Sentința pronunțată:

Prin sentința din 23 octombrie 2023, instanța a recunoscut inculpatul vinovat de comiterea coruperii pasive, stabilindu-i o pedeapsă cu închisoare de 7 ani, cu executare în penitenciar de tip închis, cu amendă de 160 000 lei și cu privarea de a ocupa funcții publice pe un termen de 10 ani.


Fabula:

Magistratul, având spre examinare o cerere de revizuire în cadrul unei cauze civile, a pretins suma de 500 euro, de la fiul revizuentei pentru admiterea cererii. La scurt timp, banii în sumă de 500 de euro au fost transmiși magistratului sub controlul ofițerilor Centrului Național Anticorupție. Ulterior, invocând același pretext judecătorul a pretins o altă sumă în mărime de 500 euro, care prin urmare la fel a fost transmisă în două tranșe sub controlul ofițerilor CNA. Astfel acesta a comis infracțiunea de corupere activă (prevăzută la art. 324 alin. (3) lit. a) din Codul penal).


Expediat în judecată:

 mai 2015, Judecătoria Chișinău s. Central, Judecătorul A. Arhip

ianuarie 2015
Pornire urmărire penală
23 octombrie 2023
Sentința pronunțată
 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: ianuarie 2021

Corupere pasivă – 5 ani de închisoare, 305 000 lei amendă

Subiecți:

doi polițiști din Cahul


Sentința pronunțată:

Prin sentință din 06 aprilie 2023, instanța a recunoscut vinovați inculpații de comiterea a 2 episoade de corupere pasivă (infracțiunii prevăzute la art. 324 alin. (2) lit. b) din Codul penal) și le-a stabilit fiecăruia pedeapsa sub formă de închisoare de 5 ani și 1 lună, cu amendă de 305 000 lei, cu privare de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 8 ani.


Fabula:

Polițiștii au pretins și primit de la un cetățean mijloace bănești în cuantum nestabilit (o bancnotă) sub formă de lire sterline, pentru a nu-i întocmi proces-verbal cu privire la încălcarea regulilor de înmatriculare sau de înregistrare de stat, de revizie tehnică a vehiculelor. Tot ei, acționând de comun acord, au pretins şi ulterior primit 1000 MDL, de la un alt cetățean, pentru a nu-i întocmi proces-verbal cu privire la contravenţia de exploatare a vehiculelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă pe timp de noapte şi în condiții de vizibilitate redusă.


Expediat în judecată:

aprilie 2021, Judecătoria Cahul, sediul Central, Judecătorul A. Bologan

ianuarie 2015
Pornire urmărire penală
mai 2015
Expediat în judecată
23 octombrie 2023
Sentința pronunțată
 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: octombrie 2021

Trafic de influență – 3 ani de închisoare, 4000 euro confiscați

Subiecți:

avocat


Sentința pronunțată:

Prin sentință din 24 februarie 2023, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea traficului de influență (infracțiune prevăzută de art. 326 alin.(1) din Codul penal), fiindu-i aplicată pedeapsa sub formă de închisoare de 3 ani în penitenciar de tip semiînchis și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de 4 ani. Totodată, de la inculpat s-a confiscat suma de 4000 euro în interesul statului, care au fost primite ilegal și destinate pentru săvârșirea de către avocat a infracțiunii de trafic de influență.


Fabula:

Avocatul a pretins 1000 euro, susținând că are influență asupra judecătorul din cadrul Judecătoriei Drochia, sediul Glodeni pentru a-l determina să aplice în privința clientului său măsura preventivă mai convenabilă sub formă de arestare la domiciliu în loc de arest preventiv. De asemenea, avocatul a pretins 5000 euro susținând că are influență asupra procurorului din Procuratura r-lui Glodeni și asupra judecătorului din cadrul Judecătoriei Drochia, sediul Glodeni, în scopul de a-l determina pe procuror să solicite condamnarea la o pedeapsă cu suspendare condiționată, iar pe judecător să-l determine să pronunțe o sentință de condamnare cu suspendare condiționată a executării pedepsei. Din suma pretinsă, acesta a primit 3000 euro.


Expediat în judecată:

decembrie 2021, Judecătoria Drochia, Judecătorul R. Chistruga

octombrie 2021
Pornire urmărire penală
decembrie 2021
Expediat în judecată
februarie 2023
Sentința pronunțată